Mekkes.nl

Soyez résolus à ne plus servir, et vous voilà libres

Wil tot waarheid

In een tijd waarin obscurantisme en intellectueel nihilisme overheersen is het belangrijk om tegen de stroom in te zwemmen, op zoek naar koel, helder water. Met Wil tot waarheid; een titel met een knipoog - naar de Wil tot macht van Nietzsche, probeer ik iets van de koele helderheid uit de Franse filosofische traditie over te brengen, met als doel reflectie en debat over de wederopbouw van de wereld ná het neoliberalisme.

Want terwijl politiek Den Haag de teugels steeds verder aantrekt, galoppeert het neoliberale virus steeds harder achteruit, met Nederland en de Nederlanders als overbodige ballast achterop de wagen. Maar het feit dat de zogenaamde elite behoud van macht verkiest boven vooruitgang van Nederland betekent niet dat er geen alternatief is voor een liberalisme dat is ontaard in een illiberalisme doordat het inmiddels niet alleen op de markt maar ook in de politiek, de democratie, de economie, de natuur, de sociale zekerheid, de woningbouw, de zorg, de veiligheid, de voedselvoorziening, de energievoorziening en het onderwijs de dienst uitmaakt.

Met dit boek doe ik een voorstel voor zo'n alternatief; van libertaire orde in de stijl van Proudhon, van persoonlijke en nationale soevereiniteit in de stijl van La Boétie, van ecologische duurzaamheid, van een politiek van de regio’s - en van verbinding van soevereinisten van links, van rechts, van elders en van nergens.

Deze tweede druk van Wil tot waarheid bevat 44 geredigeerde essays, gedichten en het korte verhaal Het uur van de waarheid.

 

J.M.

Recensies 

Han van der Horst: 'Een boeiende visie'

Huib Riethof: 'Kort en ongekend krachtig!'

@poetroll: ‘See the essay staring at itself, getting its mind around the mirror, reflecting on the labyrinthine depths perceived’

Standplaats Krakow (@standplaats_krk): ‘Philosopher, writer, secret humorist. Cutting observations on #TheNetherlands and the world.’

Wil tot waarheid bestellen? Dat kan al vanaf € 9,99 voor de ebookversie. Klik op het boek voor de papieren versie.